Gezondheidsklachten
Voeding speelt een prominente rol bij de behandeling van chronische en acute ziekten. Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de ziekte maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt hiermee een uniek voordeel boven alleen medicamenteuze therapie. Veel gezondheidswinst wordt behaald bij chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en darmproblemen. De richtlijnen Goede Voeding bieden een goed vertrekpunt voor voedingsadvies en kunnen waar nodig worden gecombineerd met ziekte specifieke aanpassingen.
Maag- en darm problemen
De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. Het hele maagdarmkanaal is hierbij betrokken. Klachten kunnen optreden van mond tot darm.
COPD
Mensen met chronische longziekten hebben regelmatig gewichtsproblemen. Bij gewichtsverlies is vaak sprake van afname in spiermassa. De toenemende vermoeidheid kan leiden tot een verminderde eetlust.
Diabetes mellitus
Bij diabetes is een duidelijk verband tussen voeding, voedingstoestand en ziekte. Zetmeel en suikers uit voeding komen terecht in het bloed als glucose. Een te grote buikomvang kan leiden tot insulineongevoeligheid met te hoge bloedglucosewaarden tot gevolg.
Hoge bloeddruk
Met een gezonde leefstijl is veel winst te behalen. Gezonde voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Van sommige voedingsmiddelen is het effect reeds bewezen. En koken zonder pakjes en zakjes smaakt naar meer!
Hoog cholesterol