Maag- en darm problemen

Heeft u last van zeurende of krampende pijn in uw buik? Bent u winderig en heeft u last van oprispingen? Is het ontlastingspatroon onregelmatig met diarree of juist verstopping? Dan kan het zijn dat u last heeft van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS of IBS). Daarin staat u niet alleen. Zo’n 10% van de Nederlanders leidt aan PDS. Het Prikkelbare Darm Syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Naast darm- en maaginfecties en stress kan de oorzaak van de klachten gezocht worden in bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt voor bij 1 op de 10 mensen.

Het is fijn als een huisarts of specialist uitsluit dat er niets ernstigs aan de hand is, maar het blijft vervelend als klachten aanhouden. Het lijkt soms wel alsof u als cliënt niet gehoord wordt. De klachten hebben vaak een enorme invloed op de kwaliteit van leven, uw energie en beperken uw vrijheid. Soms wordt een voedselovergevoeligheid vastgesteld zoals lactose-intolerantie of is sprake van chronische obstipatie. In al dit soort gevallen kan dieetbehandeling zinvol zijn.

Wat is de rol van Yvonne bij de behandeling?

Yvonne beoordeelt middels een uitgebreide intake of er een verband is tussen uw klachten en uw eetgewoonten. Vaak kunnen kleine aanpassingen in het eetpatroon uw klachten verminderen of doen verdwijnen. U krijgt van haar een praktisch, volwaardig en persoonlijk advies. Soms zijn verbanden minder makkelijk te duiden waarbij het FODMAP-beperkt dieet duidelijkheid kan bieden. Dit dieet is gericht op het verminderen van de klachten én het achterhalen wat de klachten veroorzaakt. Het dieet zal voor circa 6 weken moeten worden opgevolgd, waarna in de herintroductiefase specifiek wordt gezocht naar de veroorzaker(s) van de klachten. U wordt in beide fases begeleidt naar het doel om een volwaardige voeding te gebruiken met minder klachten.

Bij (chronische) verstopping krijgt u een dieetadvies op maat met speciale aandacht voor vocht-, vezel- en vetinname. We staan ook stil bij de overige leefstijlfactoren, toilethouding en werken zo nodig samen met de bekkenbodemfysiotherapeut.