Diabetes mellitus

Bij mensen met diabetes mellitus blijft er teveel glucose in het bloed. Suiker en zetmeel (de zogenaamde koolhydraten) uit de voeding worden in het spijsverteringskanaal omgezet in glucose. De glucose wordt eerst opgenomen in het bloed en daarna met behulp van insuline opgenomen in de cellen van spieren, hersenen en organen.

Bij diabetes mellitus type 2 zijn de deze cellen minder gevoelig voor insuline en/of wordt er te weinig insuline aangemaakt door de alvleesklier. De cellen kunnen dan niet genoeg glucose opnemen en daardoor blijft het glucose gehalte in het bloed te hoog. Dit is schadelijk voor het lichaam. Een te hoog lichaamsgewicht kan de oorzaak zijn van het ontstaan van diabetes mellitus type 2.

Wat is de rol van Yvonne bij de behandeling?

Een doel van de behandeling van diabetes mellitus is het bloedglucosegehalte binnen de ‘gezonde’ grenzen te houden. Hierbij speelt voeding een belangrijke rol, zoals de verdeling van koolhydraten over de dag en de samenstelling van de eetmomenten met voldoende onverzadigde vetzuren en voedingsvezels. Vaak is afname van het lichaamsgewicht zinvol. De voedingsadviezen zijn persoonlijk, waarbij rekening wordt gehouden met uw situatie. Soms is een voedingspatroon op basis van Richtlijnen Goede Voeding de oplossing, soms is het nodig om koolhydraten te beperken. Vaak worden medicijnen voorgeschreven door uw arts. In het voedingsadvies is voldoende aandacht voor de invloed van medicatie op voeding en gewicht.

Een ander doel van de behandeling is om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden. Dat kan onder andere door het gebruik van voldoende onverzadigd vet en antioxidanten en te letten op het gebruik van zout.